Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni

Czy wiesz, że statystycznie w kuchni spędzamy około 2 godziny dziennie i robimy w niej sporo kilometrów? Wprawdzie ruch to zdrowie więc być może te kilometry byłyby naszym cichym sprzymierzeńcem, gdyby nie czas, jaki jednocześnie na nie poświęcamy… Zakładam, że masz pomysły na co chciałabyś go spożytkować zamiast tracenia go wyłącznie na krążenie po kuchni przez brak jej funkcjonalności. Dlatego też dzisiaj zapraszam Cię do przeczytania dokładnego opisu, jak zaplanować strefy w kuchni i co w nich przechowywać.

5 stref, które ułatwią Ci kuchenną codzienność

Zacznijmy może od krótkiego wprowadzenia czym te strefy w kuchni są. Strefami nazywamy miejsca, w których są pogrupowane przybory i sprzęty kuchenne według podobnych czynności – na przykład garnki i patelnie umieszczone w szafkach blisko płyty grzewczej. Wbrew pozorom, nawet w małej kuchni, w której teoretycznie wszystko jest pod ręką warto jest poświęcić chwilę aby strefy wydzielić. Osoby lubiące gotować dzięki strefom docenią bardziej ergonomiczną pracę, natomiast osoby unikające długiego gotowania prawdopodobnie bardziej unikną irytacji przy próbie znalezienia danych elementów, jeśli ich położenie będzie bardziej logiczne. Jednocześnie dużym plusem pogrupowania jest większa możliwość zaangażowania innych osób w przygotowanie posiłków oraz sprzątanie – łatwiej im będzie się odnaleźć w tej przestrzeni.  

Pierwszy krok do wydzielenia stref w kuchni

Zatrzymaj się na moment i pomyśl o swojej kuchni. Co najczęściej w niej robisz? Z jakich sprzętów korzystasz? Po jakie akcesoria sięgasz podczas gotowania?

W dalszej części artykułu przedstawię Ci 5 stref, które pomogą Ci zorganizować kuchnię tak, abyś wszystko miała pod ręką i maksymalnie ułatwiła sobie przygotowywanie posiłków (jeśli chodzi zaś o sprzątanie, koniecznie zajrzyj tutaj, jeśli również chcesz poznać moje sposoby 😊)

Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni-strefa-zapasow

Stefa zapasów

Stefa zapasów to miejsce, gdzie trzymasz tzw. „suchą spożywkę” – pieczywo, płatki śniadaniowe, kawę, herbatę, konserwy, przetwory i półprodukty. Jeśli nie masz przykuchennej spiżarni, postaraj się zaplanować miejsce na te produkty jak najbliżej wejścia – dzięki temu będziesz mogła łatwo i szybko umieścić tam zakupy.

Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni-strefa-przechowywania

Strefa przechowywania

W strefie przechowywania umieść sztućce, pojemniki do przechowywania, ekspres do kawy, czajnik, kubki oraz szklanki. Do organizacji tych przedmiotów idealnie sprawdzają się dolne szafki kuchenne z szufladami. Polecam Ci także wybrać jedną szufladę lub szafkę na drobne AGD. Jeśli dużo gotujesz, najlepszym wyborem będzie duża dolna szuflada, jeśli korzystasz z nich jednak sporadycznie, możesz spokojnie przeznaczyć na nie jedną z górnych szafek.

Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni-strefa-zmywania

Strefa zmywania

Strefa zmywania będzie dotyczyła porządkowania kuchni i będzie znajdowała się w okolicy zlewu oraz zmywarki. Zaplanuj w niej koniecznie szufladę na kosze do segregacji. Świetnym rozwiązaniem jest zastosowanie w niej systemu elektrycznego wspomagania otwierania, które docenisz mając brudne ręce pełne odpadków. W tym miejscu zorganizuj miejsce na worki na śmieci, ręczniki kuchenne, przybory do zmywania oraz kuchenne środki czystości.

Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni-strefa-przygotowywania

Strefa przygotowywania jedzenia

Strefa przygotowywania będzie łącznikiem strefy zapasów i strefy gotowania i pieczenia. Tutaj najlepiej umieścić przybory kuchenne, deski do krojenia, noże, talerze i miski, wagę kuchenną. Tu też znajdzie się miejsce do postawienia robota kuchennego, ponieważ ta strefa będzie zorganizowana przy blacie roboczym. Pamiętaj, aby blat dopasować do Ciebie już na etapie planowania. Jego wysokość powinna być odpowiednia do Twojego wzrostu, a jego optymalna szerokość powinna wynosić 120cm. W tym miejscu warto również umieścić najbardziej uniwersalne przyprawy, aby były pod ręką przy doprawianiu Twoich dań.

Dorota-Mularczyk-Architekt-Wnetrz-strefy-w-kuchni-strefa-gotowania-i-pieczenia

Strefa gotowania i pieczenia

Miejsce tej strefy wyznaczy położenie kuchni indukcyjnej, piekarnika oraz mikrofalówki. Zgromadź tam razem garnki i patelnie wraz z pokrywkami, formy do pieczenia oraz akcesoria do gotowania. W tej strefie ważne będzie sąsiedztwo blatu roboczego tak, abyś miała miejsce do odłożenia gorących garnków, pokrywek lub blach wyciągniętych z piekarnika. Może być to kawałek głównego blatu roboczego albo osobny fragment. Wystarczy Ci już 40-50 cm wolnego miejsca.

Czy w swojej kuchni masz wydzielone strefy, czy jesteś typem kuchennego sportowca-chodziarza? 

Pamiętaj, że chociaż idealnym momentem na wydzielenie stref jest planowanie przestrzeni kuchennej, czasem wystarczy kilka zmian zawartości między szafkami, aby wprowadzić je w już zamieszkałym wnętrzu!

CIEKAWE ARTYKUŁY DLA CIEBIE

Kolor szary w Twoim domu

Kolor szary w Twoim domu

We wcześniejszym wpisie mogłaś dowiedzieć się o wyborze koloru na rok 2021 przez Instytut Pantone. Przypomnijmy,...

0 komentarzy
Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *